Limbourg

Limbourg is een stad aan de Vesder in de provincie Luik in België.

Geografie

De stad telt ruim 5500 inwoners en ligt op ca. 275 m hoogte. De stad Limbourg bestaat uit twee delen: beneden aan de rivier de Vesder ligt Dolhain, het industriële en commerciële centrum met zijn aan de spoorlijn Luik-Aken gelegen station Dolhain-Gileppe; op de rots hoog daarboven ligt de voormalige vesting Limbourg.

Geschiedenis

Limbourg was de hoofdstad van het hertogdom Limburg dat omstreeks het jaar 1000 werd gesticht. De stad had de reputatie onneembaar te zijn en was daardoor van groot strategisch belang.

Toen de hertogen geen erfopvolgers meer hadden, werd het bezit bevochten in de slag bij Woeringen in 1288, tussen het hertogdom Brabant enerzijds, en het graafschap Luxemburg, het hertogdom Gelre en het prinsbisdom Keulen anderzijds (Limburgse Successieoorlog). Hertog Jan I van Brabant was overwinnaar.

Samen met Brabant kwam Limburg in het bezit van de Bourgondische hertogen in 1404. Zo volgde het de geschiedenis van de Spaanse en later Oostenrijkse Nederlanden. De stad werd in 1675 bezet door de Fransen. Zonnekoning Lodewijk XIV liet de burcht en de fortificaties afbreken voor het drie jaar later weer aan de Spanjaarden toekwam. Nadat het opnieuw Frans bezit was geworden, moest het in 1703 tijdens de Spaanse Successieoorlog de aanvallen doorstaan van Engelse, Oostenrijkse en Hollandse legers, aangevoerd door de hertog van Marlborough. Na de vrede van Utrecht in 1715 werd Limbourg Oostenrijks, alvorens in 1795, na de Franse Revolutie, opgenomen te worden in het Ourthedepartement. Na de nederlaag van Napoleon Bonaparte kwam het in 1815 bij de Nederlandse, later Belgische provincie Luik.

Bij een brand in 1834 verdween een groot aantal gebouwen. De gebouwen die er nu nog staan - 12 daarvan en de bestrating van het centrale plein zijn beschermd als monument - dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw. De gotische kerk stamt uit de 15e eeuw. De laatste 200 jaar is er nauwelijks iets veranderd aan het stadsbeeld. Opmerkelijk is ook een 300-jarige lindeboom. Het stadje in zijn geheel is door het Waals Gewest erkend als 'patrimoine majeur' (uitzonderlijk cultureel erfgoed).

Naamgeving

De naam zou afgeleid zijn van 'lind' (draak, lintworm) en 'burg' (burcht).
De hedendaagse provincies Belgisch-Limburg en Nederlands-Limburg zijn vernoemd naar deze stad.